گزارشگر : کرامتاله تقوی
پارسه (تاریخ فارس ، شهرها و روستاهای آن) تألیف سیدرزاق امیری در سه جلد و 3421 صفحه با قیمت 95000 تومان منتشر شد .
جلد اول با 1053 صفحه جغرافیا و تاریخ فارس و شهرستانهای آباده ، ارسنجان ، استهبان ، بوانات ، پاسارگاد ، خرمبید، خنج ، جهرم ، داراب ، رستم ، زریندشت ، سپیدان و سروستان همراه با بخشها ، شهرها و روستاهای تابعه هر شهرستان با استفاده از 579 قطعه عکس و تصویر و نقشه به معرفی میگیرد .
جلد دوم با 1400 صفحه شهرستانهای شیراز ، فراشبند ، فسا ، فیروزآباد ، قیر و کارزین و کازرون همراه با بخشها، شهرها و روستاهای تابعه هر شهرستان با استفاده از 816 قطعه عکس و تصویر و نقشه به خوبی تبیین مینماید .
جلد سوم با 968 صفحه شهرستانهای لارستان ، لامرد ، مرودشت ، ممسنی ، مهر و نیریز با بخشها ، شهرها و روستاهای مربوطه با استفاده از 500 قطعه عکس و تصویر نقشه به درستی نمایش میدهد . شهرستان لارستان در نه فصل جداگانه شامل شهرستان لارستان ، بخش اوز ، بخش بنارویه ، بخش بیرم ، بخش جویم ، بخش صحرایباغ ، شهر خور ، شهر کاریان و شهر گراش با استفاده از 196 قطعه عکس و تصویر و نقشه در 231 صفحه معرفی گردیده است . شهرستان لامرد در چهار فصل مجزا شامل شهرستان لامرد ، بخش اشکنان ، بخش علامرودشت و شهر اهل با 39 تصویر و نقشه در 61 صفحه شناسایی شده است . شهرستان مُهر در پنج فصل جداگانه شامل شهرستان مهر ، بخش اسیر، بخش گلهدار ، بخش وراوی و روستای فال در 42 صفحه مزین به 17 عکس مورد بررسی قرار گرفته است . ضمناً شهرستان خنج در جلد اول این مجموعه در دو فصل مجزا شامل شهرستان خنج و بخش محمله در 28 صفحه مزین به 19 قطعه عکس و تصویر و نقشه به نمایش گذاشته است .
نویسنده در مقدمه کتابش مینویسد : «... درباره کتاب پارسه و هدف از تألیف آن لازم است بگوییم در زمان گذشته و در زمینه فارسشناسی کتابهای مختلفی تألیف شده است که در رأس همه آنها «فارسنامه ناصری» قرار دارد و شامل اوضاع و احوال سیاسی ، نظامی فارس در دوران اسلامی و شهرها و روستاهای آن در زمان قاجار است .
علاوه بر این ، کتابهای دیگری همچون «فارسنامه ابن بلخی» ، «آثار عجم» و «اقلیم پارس» نیز تألیف شده که هر کدام دارای رنگ و بویی مخصوص و مربوط به یک دوره زمانی خاص یا آثار تاریخی فارس است .
کتاب «پارسه» علاوه بر دارا بودن اغلب مزایای فوق ، شامل سرگذشت صدها شهر و روستاست که تاریخ و جغرافی آنها در ادوار مختلف از جمله چند هزار سال قبل از میلاد تا قرن هشتم هجری قمری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و درباره اوضاع معاصر آنها نیز سخن گفته شده است .
در این کتاب علاوه بر شرح اماکن آباد فارس ، دهها شهر و روستای ویران آن نیز توضیح داده شده که در صدر همه آنها شهرهای بزرگ و با عظمتی همچون انشان ، پاسارگاد ، پرسپولیس ، استخر ، توز ، بیشاپور ، نوبنجان ، غندجان، باریندشت ، کاریان و جز آنها قرار دارد .»
سیدرزاق امیری نویسنده توانمند کتاب برای نوشتن این اثر گرانقدر طی ده سال (88-1378) بیش از 440 کتاب را مورد مأخذ قرار داده است . نام پارسه بدین سبب برای کتاب انتخاب شده که اسم قدیم فارس بوده است . امیری نخستین کتاب خود را با نام «تاریخ و فرهنگ مردم فراشبند» در سال 1382 منتشر و به بازار کتاب عرضه نمود .
نمایه نامهای اشخاص ، مکانها و موضوعات و کتابها در پایان هر جلد و نیز فهرست 446 منبع و مأخذ در پایان جلد سوم بر بار علمی کتاب افزوده است . ضمن آن که منابع و مآخذ یاد شده میتواند مرجع مهمی برای فارسپژوهان فراهم آورد .
ذکر دقیق سطر به سطر منابع و مآخذ و حتی تک به تک تصاویر کتاب نشانه صداقت و پایبندی شدید نگارنده به اصل گرانبهای امانتداری است که متاسفانه در زمانه ما بسیار کمرنگ و بیبها پنداشته میشود .
امیری در تألیف بخش «شهرستان لارستان» غالباً از آثار نویسندگان این شهرستان مانند دکتر احمد اقتداری ، صادق رحمانی ، دکتر محمدباقر وثوقی ، مهندس منوچهر عابدیراد ، محمدنور نوری ، حاج محمدهادی کرامتی ، حمیرا کمال، محمدنور خضری ، سیدعلاءالدین مورخ لاری ، اصغر کریمی ، حسین خادم ، اللهقلیخان مقتدری ، زادانخان مقتدری ، مصطفی امیری و کرامتاله تقوی بهره برده است .
امیری بزرگمرد سرزمین پارس طی ده سال تلاش بیوقفه شبانهروزی توانست با تألیف این اثر گرانقدر عاشقان فرهنگ و تمدن درخشان پارس را به هم نزدیکتر سازد و ستارهای دیگر بر ستارههای پر فروغ پارس بیفزاید . درود همواره پارسیان پاکدل بر او ارزانی باد .
نوشتن دیدگاه